3D printer

Een belangrijke tool die ik gebruik voor het bouwen van mijn 737 cockcpit is de 3D printer. Een 3D printer maakt op basis van een digitale 3D tekening een 3D print van een type kunststof. Het wordt in de industrie veel gebruikt om prototypes te maken maar tegenwoordig ook veel door hobbyisten, scholen etc. Ik heb twee verschillende 3D printers in gebruik:

  • FDM printer
  • SLA resin printer

FDM printer

De Fused Deposition Modeling printer maakt gebruik van een beweegbare mondstuk (extruder) en een
beweegbare bouwplaat. Door de extruder wordt het te printen materiaal in de vorm van een draad gesmolten en zo laag voor laag op het printbed “geprint”. Op deze wijze ontstaat er een vrij nauwkeurig 3D object. Dit type printer is relatief eenvoudig te gebruiken mits deze goed wordt afgesteld. Zodra de printer goed is afgesteld is het een kwestie van 3D filament plaatsen en printen maar. Soms gaat het echter ook wel eens mis maar dit hoort wel een beetje bij de “hobby” van het 3D printen. Voor dit type printer zijn er diverse soorten filament verkrijgbaar in een kleur naar keuze.

De belangrijkste zijn PLA, ABS en PETG. en er kunnen redelijk gedetailleerde 3D objecten mee worden geprint. Bijvoorbeeld bakjes, hendeltjes, beugels etc. Het nadeel van deze printmethode is dat het relatief veel tijd kost om een model te printen.

PLA het eenvoudigste materiaal om te printen en is redelijk sterk en relatief duurzaam, het is gemaakt van een biologisch afbreekbaar materiaal. Bij het maken van sterkere onderdelen wordt ABS veel gebruikt. Dit materiaal is lastiger te printen, trekt eerder krom en wordt met een hogere temperatuur geprint. Daarnaast komen er tijdens het printen van ABS veel meer fijnstofdeeltjes vrij dan bij het printen van PLA. Goed ventileren dus. PETG is een filament dat net als ABS op een hogere temperatuur geprint worden en is wat flexibeler dan ABS en PLA.

Ender 3 S1 Plus

De FDM printer die ik gebruik voor mijn cockpit is een Ender 3 S1 Plus. Deze printer heeft een printbed van 30 x 30 x 30 cm waarmee je relatief grote modellen kunt printen. Het printbed kan verwarmd worden tot 100 graden Celcius wat voldoende is om ABS te printen. Echter is de direct extruder van de Ender 3 S1 Plus standaard niet geschikt voor ABS. Deze heb ik voorzien van een high temp hot end zodat ik er daadwerkelijk ook ABS mee kan printen. Ook heb ik de printer in een behuizing geplaatst zodat de temperatuur stabiel blijft.

SLA Resin printer

Een nadeel van een FDM printer is dat je op het 3D model altijd de printlagen terugziet. Het 3D model gemaakt door een FDM printer wordt minder nauwkeurig dan een 3D model uit een resin printer. Vandaar dat ik voor het maken van kleine nauwkeurige modellen zoals draaiknoppen en hendeltjes gebruik maak van een resin printer.

Een resin printer maakt gebruik van een andere techniek dan een FDM printer. Een SLA resin printer maakt gebruik van een vloeibaar filament (resin of kunsthars) welke door UV licht heel lokaal uitgehard wordt. Dit gebeurt laag voor laag. Hierdoor ontstaat een veel nauwkeuriger 3D model van bijna fabriekskwaliteit. Deze techniek is dan ook zeer geschikt voor het maken van bijvoorbeeld alle draaiknoppen in de cockpit. Nadeel van deze techniek is dat het wat bewerkelijker is dan het gebruik van een FDM printer. Verder is deze printer met name geschikt voor kleine gedetailleerde modellen. Tot slot is is het belangrijk de printer in een goed geventileerde ruimte te gebruiken i.v.m. giftige dampen die bij het verwerken van de resin vrij kunnen komen.

Creality Halot

Voor het printen van resin modellen maak ik gebruik van een Creality Halot One. Deze printer heeft een printbed van 127 x 80 x 160 mm. Verder maak ik gebruik van een Creality wash & cure machine waarmee het geprinte model gereinigd en uitgehard kan worden. Na het printen is er namelijk nog een nabewerking nodig om het model schoon te maken en uit te laten harden.

Voorbeelden

Selecteer taal

737simcockpit

Deze website gaat over de bouw van een Boeing 737NG cockpit. Ik ben met dit project begonnen in 2022 toen ik de beschikking kreeg over een mooie hobbyruimte. Tijdens de bouw maak ik diverse foto's die ik als archief en ter lering en vermaak op deze website plaats.

Laatste berichten

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals

Categorieën

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals
december 2024
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031