Computersysteem
De 737simcockpit maakt gebruik van 2 verschillende pc’s, een (krachtige) MAIN PC en een CLIENT PC. Verder maak ik gebruik van een 3e computer waarmee ik beide “cockpit pc’s” op afstand kan bedienen. Hiervoor maak ik gebruik van de Windows 10/11 Pro variant waarop remote desktop is geïnstalleerd. Erg handig om op deze wijze beide pc’s te configureren.
MAIN PC
De MAIN PC is een krachtige computer waarop o.a. de flightsimulator software draait en de server applicatie van ProSim737. Ook wordt een deel van de hardware op deze PC aangesloten evenals de 3 grote televisieschermen voor de externe visuals.

Deze PC is uitgerust met de volgende hardware:
- AMD Ryzen 7 9800X3D processor + Deepcool LS720 SE waterkoeler
- Saphire NITRO+ AMD RX 7900 XTX 24 GB videokaart
- ASUS TUF Gaming B650 PLUS WIFI moederbord
- 64 GB DDR5 RAM geheugen
- 1 TB M.2 SSD harde schijf
- NZXT H6 flow behuizing
- Corsair RM850x 2024 PSU – 850 Watt voeding
Processor
Ik heb de hardware van deze PC begin 2025 samengesteld op basis van een aantal overwegingen, prestaties en prijs. Ten eerste de keuze voor een geschikte processor. Ik ga gebruik maken van Microsoft Flightsimulator 2024. Hoewel ik meer ervaring heb met Intel CPU’s heb ik o.b.v. de laatste reviews en benchmarks toch gekozen voor een AMD 9800X3D processor die goed scoort in de benchmarks. Deze scoort in de benchmark beter dan de Intel 14900K die ook meer last heeft van warmte.
Videokaart
Een andere belangrijke keuze is de videokaart. Ik ga gebruik maken van drie 4K monitoren, dus een zware videokaart is een vereiste. Ook bij deze keuze heb ik gekeken naar diverse benchmarks, prijsverhouding en gebruikerservaringen. Begin 2025 was het moment dat de nieuwe RTX 50xx kaarten op de markt zijn gekomen. Een voor de hand liggende keuze, zeker in combinatie met FS2024. Ik heb echter gekozen voor een AMD RX 7900 XTX videokaart. Deze zit qua prestaties tussen een RTX 4080 Super / 5080 en een RTX 4090 / 5090 voor wat betreft FS2024 in 4K mode. (Nvidia RTX 5080 Rasterization Gaming Performance – Nvidia GeForce RTX 5080 Founders Edition review: Incremental gains over the previous generation – Page 4 | Tom’s Hardware)
De AMD RX 7900 XTX is echter een stuk goedkoper dan de duurste RTX kaarten en heeft bovendien 24 GB geheugen.
Aangesloten hardware main PC
Behalve de 3 grote monitoren voor de externe visuals worden op de main PC alle besturingselementen aangesloten zoals de yoke’s, rudders, tiller en throttle quadrant. Ook zijn beide CDU’s aangesloten op deze PC. Daarnaast worden een aantal Opencockpits interfacekaarten via SIOC Direct aangesloten op deze PC.
Client PC
De client PC is een eenvoudige desktop PC met een Intel I5 processor, een snelle SSD schijf en een extra Nvidia FX 3800 grafische kaart met 2x een displaypoort en 1x een DVI poort. Deze videokaart gebruik ik voor het aansluiten van een TripleHead2Go Digital VGA kastje die aangesloten is op de DVI poort. Met deze uitbreiding kan ik de 3 VGA monitoren aansluiten die in het Main Instrument Panel verwerkt zijn. Verder heb ik op de videokaart het lower EICAS scherm aangesloten en een meekijkscherm voor de PC zelf.
Aangesloten hardware client PC
Deze extra PC dient behalve om het aantal monitoraansluiting uit te breiden ook voor het aansluiten van diverse hardware zodat het benodigde aantal poorten verdeeld wordt over 2 pc’s. Op deze pc draait een versie van Opencockpits SIOC waarop een script draait. Via deze software wordt het overheadpanel en het MIP via het netwerk verbonden met ProSim737. In de toekomst worden op deze PC nog diverse audiosystemen aangesloten voor de ProSim Audio setup.
Externe visuals
Een belangrijk onderdeel dat er voor zorgt dat je het gevoel krijgt dat je daadwerkelijk in een “echte” cockpit aan het vliegen bent is het externe scherm rondom de cockpit. Hierbij is het belangrijk dat je vanuit jouw gezichtsveld door de cockpitramen alleen maar het beeld ziet wat je tijdens een echte vlucht ook zou zien. Het mooiste is dus om een systeem te gebruiken dat rondom de cockpit is geplaatst. Hiervoor zijn er 2 gebruikelijke opties. Een visueel systeem met 3 projectoren die een samengesteld beeld projecteren op een rond scherm rondom de cockpit of een visueel systeem met meerdere televisies / monitoren die onder een bepaalde hoek zijn geplaatst.
Beide systemen hebben zo zijn voor en nadelen. Het projectorsysteem biedt een goed ruimtelijk effect en je hebt geen last van de randen zoals bij een TV. Nadeel van een projectorsysteem is de ruimte die je er voor nodig hebt en ook de beeldkwaliteit is over het algemeen minder scherp dan bij de huidige televisies en monitoren.
Keuze voor televisies
Hoewel ik een voorkeur had om short trow beamers te gebruiken vanwege het dieptezicht en één groot scherm ga ik in mijn cockpit gebruik maken van 3 grote schermen. Na enig rekenwerk ben ik al snel tot de conclusie gekomen dat mijn zolderkamer met een schuin dak veel te klein is voor het plaatsen van een groot rond scherm. Zelf voor 3 grote monitoren is de ruimte beperkt.
Beeldschermformaat
Wat betreft het beeldschermformaat heb ik een aantal varianten onderzocht en berekend of het in mijn kamer past. De cockpit is geplaatst in een zolderkamer van ca. 4 meter breed maar met aan beide zijden een schuin dak.
De eerste berekening die ik gemaakt heb is het bepalen van de minimale hoogte die ik nodig heb voor het plaatsen van de voorste televisie zodat ik de bovenste rand vanuit mijn gezichtsveld niet kan zien. Dit bleek 1,80 meter zijn. Op deze hoogte is de beschikbare breedte echter nog maar 2,70 m vanwege het schuine dak. Met deze gegevens kan ik nu eenvoudig uitrekenen welk formaat televisies ik kan gebruiken of eventueel een combinatie van verschillende formaten.
Ik ben uitgegaan van 2 formaten, namelijk een 75 inch TV of een 65 inch TV.
- Breedte 65 inch is ca. 145 cm
- Breedte 75 inch is ca. 168 cm
Ik had een sterke voorkeur voor een 75 inch scherm voor het MIP omdat de verticale randen dan in de hoeken van het MIP zitten en niet bijna recht voor het gezichtsveld.
3 x 65 inch schermen
Echter vanwege de beperkte breedte dacht ik in eerste instantie meer aan de optie met 3 schermen van 65 inch. Nadeel van deze optie is dat de verticale randen van de schermen meer in het zicht zijn dan bij 75 inch en de totale FOV (field of view) is kleiner.
1x 75 inch + 2x 65 inch schermen
Een tweede optie die ik bekeken heb is een systeem met één 75 inch scherm met aan beide zijkanten een 65 inch scherm. Het probleem bij deze variant is echter dat de pixeldichtheid van het centrale 75 inch scherm kleiner is dan die van de beide zijschermen. Op advies van een deskundige heb ik deze optie terzijde geschoven omdat het lastig is om de 3 beelden dan goed uit te kunnen lijnen.
3x 75 inch schermen
De derde optie is het uiteindelijk geworden, namelijk een opstelling van drie 75″ inch schermen. Om te bepalen of het past heb ik de benodigde FOV hoek berekend waarbij de opstellingen in mijn kamer past. De schermen worden onder een hoek van 70 graden geplaatst waarbij de totale FOV ca. 220 graden bedraagt. Hierdoor zijn de schermen redelijk dicht op de cockpit geplaatst, maar dit is echter niet te voorkomen in deze ruimte.
FOV berekening

- Hoek FOV: 72,5 graden
- Totale FOV: 217,5 graden
- Totale breedte achter: 265 cm
Keuze televisies
De keuze voor een 75 inch TV is voor mij gevallen op een vrij nieuw (voor mij nog onbekend) merk Hisense. Ik heb mij hiervoor bij diverse winkels laten informeren en onderzoek gedaan via internet en e.d.. Ik heb gekozen voor een Hisense 75U79Q model met een 4K mini-LED scherm. Een mini-LED scherm komt wat betreft zwartwaarden in de buurt van OLED schermen maar de prijs kwaliteit verhouding is bij mini-LED veel gunstiger. Wat betreft kleuren, helderheid en scherpte van het beeld kwam dit toestel als beste uit de bus in vergelijking met andere televisies in dezelfde prijsklasse of zelfs de duurdere modellen.