De ceiling van de 737 cockpit vormt een belangrijk onderdeel van het interieur van de 737 cockpit. Zodra het plafond dicht is gemaakt krijg je het gevoel dat je in een echte cockpit terecht bent gekomen!
Het is ook een lastig onderdeel om te realiseren. Ten eerste vanwege de verschillende hoeken waaruit de ceiling is opgebouwd. Maar ook omdat het lastig om bijvoorbeeld via afbeeldingen op het internet te kijken hoe dit er in het echt uit ziet. Eigenlijk zou je eens in een echte 737 cockpit willen kijken om een gevoel te krijgen hoe groot of klein deze in werkelijkheid is en hoe bijvoorbeeld de ceiling aansluit op de windowliners. Ik heb mijn informatie voornamelijk gebaseerd op de vele foto’s en video’s vanuit een 737 cockpit genomen vanuit diverse hoeken en een 360 graden video vanuit een 737NG cockpit.
737 classic ceiling onderdelen

In eerste instantie zou het “ceiling project” een vrij eenvoudig onderdeel worden om in mijn cockpit te realiseren. Ik had namelijk al eerder een complete set eyebrows + zelfgemaakte ceiling panelen over genomen welke min of meer wel in mijn cockpit zouden moeten passen. Echter kwam ik na wat onderzoek er achter dat deze panelen afweken van de 737NG panelen. De eyebrows en de ceiling panelen waren gebaseerd op het oudere 737 classic model.
Het geluk deed zich voor dat ik op datzelfde moment een mooie set replica 737NG ceiling panelen over kon nemen inclusief een eyebrow van de FO zijde. Voor de captain zijde moest ik dus nog aan de slag. Dit leverde wel wat extra werk op maar toch besloot ik de gok te wagen. Ik wist namelijk niet helemaal zeker of het goed in mijn cockpit zou passen.
De complete ceiling bestaat uit 3 onderdelen:
- Rear ceiling
- Eyebrow windows
- Front ceiling
After ceiling + eyebrow windows first officer zijde

Het FO deel bestaat uit een replica 737NG eyebrow window en een bijpassend ceiling paneel. Dit deel paste mooi in mijn cockpitframe. Wat me opviel was dat de eyebrow en het achterste ceiling deel niet direct aansloot op de windowliners. In eerste instantie dacht ik dat mijn cockpit te breed was of de panelen te kort… Dit bleek na wat onderzoek toch niet het geval te zijn. In een echte cockpit loopt dit ongeveer ook zo, ook is er ruimte voor een klemrails voor zonwering e.d.
Ik heb het uiteindelijk passend gemaakt door de windowliners bovenop het windowframe wat te verhogen m.b.v. een stukje MDF geschilderd in RAL 7011. Hier kon ik vervolgens eenvoudig het achterste paneel op aansluiten. Aan de achterkant van de eyebrow kan ik in een later stadium nog de metalen “upper rail” bevestigen die vervolgens aansluit op de achterwand van de cockpit, de rear bulkhead. Ook de naad tussen het ceiling paneel en het FWD overhead wordt later nog weggewerkt met een strip. Om de gebruikte panelen weer als nieuw te laten lijken heb ik ze opnieuw overgespoten in mat RAL 7038 (Agaat grijs).
Rear ceiling + eyebrow windows captain zijde

De captain zijde was een stuk lastiger te maken dan de FO zijde. Hiervoor moest ik namelijk een passende eyebrow window maken. Deze heb ik qua hoeken en vormen gebaseerd op de FO zijde. Echter wijkt zowel de ceiling als de eyebrow van de CPT zijde wat af van de FO zijde omdat er een voorziening is gemaakt voor een head up display (HUD).
Captain eyebrow
Ik heb mijn captain eyebrow window gemaakt van 3 mm MDF panelen en blauw Styrodur schuim (XPS foam). Ik ben begonnen met het maken van het binnenste frame bestaande uit 2 raampjes van 3 mm MDF. Deze 2 raampjes zijn onder bepaalde hoeken met elkaar verbonden. Dit frame heb ik vervolgens passend op het rear ceiling deel bevestigd. Het “ronde” frame heb ik gemaakt van Styrodur schuim. Dit is licht van gewicht en makkelijk in vorm te schuren. Om dit mooi af te werken en met name om het één geheel te laten worden heb ik de eyebrow afgewerkt met Acrylic One.
Acrylic One
Acrylic One is een 2-componenten hars bestaande uit een watergedragen acrylhars en een mineraalpoeder. Het is eenvoudig te verwerken, niet schadelijk en het droogt relatief snel. Na een uur kan je het schuren. Het is bovendien ook vrij sterk. Schuren gaat het beste met schuurgaas. Normaal schuurpapier loopt vrij snel vol. Voor het aanmaken van de hars meng je 1 deel A1 Liquid met 2 delen A1 Powder (mineraalpoeder). Vervolgens krijg je een vrij dunne hars die je met een kwast kunt aanbrengen. In de eerste nog natte laag heb ik ter versteviging een dun glasvlies matje verwerkt die je vervolgen nog een keer met een laagje hars insmeert. Vervolgens kun deze eerste laag na een uur schuren en voorzien van een tweede laag.
Voor de tweede laag heb ik de hars wat dikker gemaakt door het toevoegen van A1 Thix. Hierdoor wordt de hars zo dik als een gel en kan het eenvoudig verwerkt worden met een spatel. Het is een kwestie van schuren, nieuwe laag, schuren, nieuwe laag…. etc. etc. totdat uiteindelijk het gewenste resultaat bereikt wordt. Voor het afronden van de hoeken is de Acrylic One hars wat te dun, ook wanneer A1 Thix is toegevoegd. Het loopt dan namelijk wat uit. Om het wat steviger te maken kan er nog A1 ATP Powder aan toegevoegd worden waardoor de hars tot plamuurdikte verdikt kan worden.
Benodigdheden
Voor één eyebrow heb ik 2 setjes van 1,5 kg Acrylic one gekocht en 1 flesje A1 Thix. De ATP powder heb ik niet gebruikt. In plaats hiervoor heb ik snelgips gebruikt. Dit werkt overigens een stuk minder dan de Acrylic One. De laatste laag Acrylic One heb ik met kwast en spatel aangebracht en met een keukensponsje afgedipt zodat er i.p.v. een gladde laag een egale structuur ontstaat vergelijkbaar met de overige liners in de cockpit.









3D objecten ceiling
In de ceiling panelen zijn diverse 3D elementen verwerkt:
- Ventilatieroosters (air vents)
- Escape rope panels (reeds voorzien in het paneel, alleen de zwarte greepjes worden met de 3D printer gemaakt)
- Rooster t.b.v. speakers
- CB panel verlichting (FO zijde)
- Dummy blower (eyeball vent) CPT zijde (3D print, zie Thingiverse)
- Luikje spare bulbs FO zijde (hierachter zitten reservelampjes voor in de cockpit)
Deze onderdelen heb ik deels geprint met de 3D printer. Ook heb ik er 2 OEM air vents in verwerkt. In de eyebrow windows komen t.z.t. nog de MAP lights.
Front ceiling
De frontceiling is het deel voor de eyebrow windows en de front windows. Ook bevinden zich hierop de handgrepen waarmee de piloot zich goed kan positioneren in de stoel.
Ik heb dit onderdeel gemaakt van 12 mm MDF panelen die ik geverfd heb in RAL 7011. De randen zijn afgerond en er is een uitsparing in gemaakt voor een OEM ceiling liner rondom het Magnetic Compass. Verder zijn aan beide zijden metalen handgrepen aangebracht die op een aluminium beugeltje zijn geschroefd. Deze handgrepen kunnen ingeklapt worden en dienen voor de piloot ter ondersteuning om in of uit de stoel te komen. De beugels zijn gemaakt naar een idee van Flightdeck737.be.



De MDF panelen zijn bovenop het aluminium frame geschroefd van de windows. Op dezelfde wijze zijn de zijkanten dichtgemaakt.
