Keuze interfacekaart

Een belangrijke keuze bij de bouw van de cockpit is het kiezen van het type / merk interfacekaart. Er zijn verschillende fabrikanten die deze interfacekaarten aanbieden. Deze kaarten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De kaarten moeten ondersteund worden door ProSim737;
  • Eenvoudig te gebruiken zijn;
  • Enigszins betaalbaar zijn want je hebt er veel van nodig;
  • Geschikt zijn voor de diverse elementen zoals schakelaars, leds, servo’s, potentiometers en motoren.

Ik heb een aantal systemen onderzocht.

Arduino

Een relatief goedkope optie met veel mogelijkheden zijn de universele Arduino kaarten. Dit is open source hardware die standaard de meeste elementen in de cockpit aan kunnen sturen. Een nadeel voor mij is dat ze niet direct in ProSim ondersteund worden. Je kunt ze wel gebruiken met ProSim maar dan moet je de kaarten via Mobiflight zelf programmeren. Daarnaast heb je voor een volledige cockpit zo’n 26 Arduino Mega’s nodig. Een Arduino Mega 2560 heeft 54 digitale in- en uitgangen en 16 analoge ingangen.

Pokeys

Een ander veel gebruikt systeem bij cockpitbouwers zijn de Pokeys 57U (USB) of 57E (Ethernet) kaarten. Deze kaarten worden wel direct door ProSim ondersteund. Dit betekend dat je de configuratie van de kaarten in ProSim zelf kunt doen en dat er geen extra programmering nodig is. Het is een kwestie van een bepaalde functie toewijzen aan een input of output en klaar is het. Een Pokeys 57E heeft 55 digitale in- of uitgangen en 7 analoge ingangen. Een nadeel van deze kaarten is de prijs. Ze zijn zo’n 5x zo duur als bijvoorbeeld de Arduino Mega’s 2560 (kloon versie). Voor mijn FWD overhead heb ik 1 Pokeys 57E in gebruik voor het aansturen van een aantal elektromagnetische schakelaars.

Opencockpits

Nog een andere optie die veel wordt gebruikt door cockpitbouwers zijn de interfacekaarten van Opencockpits. Dit systeem wordt ook door ProSim ondersteund maar je hebt er wel een extra stukje software (SIOC) voor nodig dat gratis beschikbaar is. Toen ik dit systeem voor het eerst tegenkwam op het internet vond ik het wat een gedateerd systeem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Arduino’s en Pokeys bestaat het Opencockpits systeem uit verschillende types interfacekaarten. De volgende types zijn beschikbaar:

  • USB Expansion card
  • Mastercard
  • Outputcard
  • Displaycard
  • USB Servocard
  • USB Relaiscard
  • USB Keyscard
  • USB LCD card
  • USB Output card
  • Joystick card
  • Etc. etc.

Voor elke functie heb je dus een andere interfacekaart nodig. Voordat je ze kunt gebruiken in ProSim moet je de kaarten eerst juist configureren in SIOC. Dit werkt niet heel gebruiksvriendelijk maar zodra dit eenmaal is ingesteld kan ProSim via SIOC communiceren met de Opencockpits interface. Dit kan op twee manieren. De meest eenvoudige manier in ProSim is via SIOC Direct. Een andere optie is een koppeling via IOCP. In dit geval moet je een script schrijven/laden in SIOC.

De Mastercard is de belangrijkste kaart die je gebruikt in de cockpit. Deze kaart voorziet in 72 digitale ingangen en 45 digitale uitgangen. Om 1 of meerdere Mastercard’s aan te sluiten op een pc heb je een USB Expansion card nodig. Op een Expansion card kun je maximaal 4 Mastercards aansluiten. Verder bevat een USB Expansioncard nog 4 analoge ingangen.

Keuze interface

Uiteindelijk heb ik gekozen om de interface kaarten van Opencockpits te gebruiken in mijn cockpit. Dit vanwege de vele mogelijkheden maar ook vanwege de betaalbaarheid van deze kaarten. Tijdens de bouw van mijn MIP heb ik een set van deze kaarten over kunnen nemen van een andere cockpitbouwer en zo heb ik dit systeem uitvoerig kunnen testen voordat ik er verder mee ging. Voor meer informatie over mijn Opencockpits hardware en SIOC lees je hier.

Leo Bodnar

Voor het koppelen van de yokes, rudders en throttle maak ik gebruik van de Leo Bodnar kaarten. De BU0836A of BU0836X is een 12 bits joystickcard met 8 analoge ingangen en 32 digitale ingangen. Deze kaart is compatibel met ProSim en wordt ook direct in Windows herkend als joystick.

Pololu

Voor het aansturen van de DC motoren in mijn throttle quadrant wordt gebruik gemaakt van 2 Pololu Jrk 21v3 motor cards met feedback. Deze kaarten worden ook door ProSim ondersteund. Echter is dit type end of support. Vooralsnog wordt de opvolger van deze kaart nog niet ondersteund in ProSim

Selecteer taal

737simcockpit

Deze website gaat over de bouw van een Boeing 737NG cockpit. Ik ben met dit project begonnen in 2022 toen ik de beschikking kreeg over een mooie hobbyruimte. Tijdens de bouw maak ik diverse foto's die ik als archief en ter lering en vermaak op deze website plaats.

Laatste berichten

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals

Categorieën

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals
december 2024
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031