Dual linked yoke

De yokes vormen een belangrijk onderdeel van de cockpit. Je bestuurt er uiteraard het vliegtuig mee dus heb je ze veel in de hand. Het is ook een zeer kostbaar onderdeel in de cockpit, zeker wanneer je deze nieuw zou kopen. Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt:

  • 737 desktop yoke
  • 737 single column yoke
  • 737 dual linked yoke

Mijn voorkeur ging uit naar een dual linked yoke echter is een nieuw exemplaar ver boven mijn budget. Ook 2 nieuwe single column yokes zijn op dit moment niet haalbaar. Ik heb dus besloten zelf een dual linked yoke te bouwen.

Boeing 737 dual control yoke

Voor het bouwen van de dual yokes heb ik gebruik gemaakt van de plannen van www.737diysim.com. Het mechanisme bestaat uit een metalen frame, metalen buizen en heel veel 3D geprinte onderdelen. Het hele plan bestaat globaal uit 4 onderdelen:

  • Vloerconstructie (verhoogd)
  • Rollchannel + frame
  • Pitch-channel
  • Yokehead + yokewheel

Vloerconstructie

Voor het mechanisme van een dual linked yoke is er ruimte nodig onder de vloer van de cockpit. Deze dient dus verhoogd te worden. Mijn cockpitvloer bestaat uit verschillende modules op wielen die bij een eventuele verhuizing uit elkaar kunnen worden gehaald. Eén van deze modules biedt plaats aan de dual yokes. De ruimte onder de vloer tot de verdiepingsvloer is ca. 25 cm. De ruimte tussen de bovenste plaat en de onderste plaat is 14 cm.

Rollchannel + frame

Het rollchannel mechanisme zorgt ervoor dat de yokes van de captain en first officer gelinkt zijn met elkaar en dus synchroon bewegen. Door gebruik te maken van een met veren uitgeruste centeringunit, bewegen de yokes automatisch naar de middenstand.

Het rollchannel mechanisme bestaat uit vele 3D geprinte onderdelen van ABS voor extra sterke onderdelen. De overbrenging is gemaakt van metalen bevel gears (1.5M, 30T), lagers en 3D geprinte beugels. Deze tandwielen zijn eventueel ook 3D te printen maar uiteraard gaan metalen tandwielen langer mee. Verder bestaat het systeem uit 3D geprinte adapters, een roll centering mechanisme en een hall sensor voor de registratie van de rollbeweging.

Het U-vormige frame is gemaakt van 40 x 40 x 2 mm aluminium kokers. Deze heb ik door een goede collega laten lassen in een geschikte werkplaats. De yoke’s, metalen tandwielen en de centering unit worden met elkaar verbonden via een aluminium buis met een diameter van 20 mm. Deze maten wijken iets af van de Engelse maten die in het plan van 737diysim gebruikt worden. In Fusion360 kunnen de 3D onderdelen echter aangepast worden naar wens. In plaats van staal heb ik gebruik gemaakt van aluminium kokers en buizen omdat dit materiaal eenvoudiger is te verwerken en bovendien veel lichter is. Het frame is boven de vloer weggewerkt in een pvc buis (75 mm) die in de kleur RAL 7011 is overgespoten.

Pitch-channel

Het pitch-channel mechanisme zorgt ervoor dat de yoke column automatisch naar de “middenstand” terugveert (ca. 7 graden naar voren). Het centering mechanisme bestaat uit zware (100% infill) 3D geprinte ABS / PLA ST onderdelen, diverse lagers en 2 zware veren (2 x 100 x 15 mm). Dit mechanisme is verbonden via een soort van hefboom met het aluminium frame. Dit hefboommechanisme is uiteindelijk gemaakt van 3 mm RVS. In eerste instantie had ik het gemaakt van 2 mm aluminium maar dit boog te veel door.

Aan de andere zijde is het centering mechanisme verbonden met een 12V 1000N 50 mm stroke actuator. Hiermee kan de kracht ingesteld worden die nodig is om de column te bewegen en het zou ook gebruikt kunnen worden om de pitch beweging te automatiseren. De pitchbeweging wordt geregisteerd met een hallsensor die verbonden is met een Leo Bodnar BU0836 joystick kaart.

Yokehead + yokewheel

In eerste instantie had ik wel wat twijfels of dit systeem aan mijn verwachtingen zou voldoen. Zeker omdat in het oorspronkelijke plan de yokes ook 3D geprint zijn. Dit heeft net wat een andere look en feeling. Ik heb echter aluminium yokes (control wheels) gebruikt i.p.v. 3D geprinte yokes. Deze heb ik een jaar geleden tijdens een uitverkoop relatief goedkoop kunnen aanschaffen. I.v.m. een defect werden deze aangeboden voor reserveonderdelen. Deze aluminium yokes zijn van het merk Proyoke tabletop yoke, gebaseerd op Agronn technologie. De yoke’s voelen zeer realistisch aan bevatten de volgende functies:

  • Trim (up/down) (dual rocker switches)
  • Push to Talk (dual toggle switch MIC & INT)
  • Autopilot Disengage switch

Het nadeel is echter dat het 2 captain yokes betreft. Ik heb dus 1 yoke moeten aanpassen naar een first officer model.

De yokehead’s zijn 3D geprint, geplamuurd met Motip Spray-Putty en overgespoten in RAL 7011. Voor het verbinden van de metalen yoke’s met de yokehead heb ik een aangepaste adapter gemaakt van ABS. Om deze te versterken en om de yoke goed te verbinden met deze adapter, heb ik een lange (5 cm) M5 schroef gebruikt die door de adapter steekt.

Selecteer taal

737simcockpit

Deze website gaat over de bouw van een Boeing 737NG cockpit. Ik ben met dit project begonnen in 2022 toen ik de beschikking kreeg over een mooie hobbyruimte. Tijdens de bouw maak ik diverse foto's die ik als archief en ter lering en vermaak op deze website plaats.

Laatste berichten

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals

Categorieën

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals
december 2024
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031