Main Instrument Panel

Het Main Instrument Panel, kortweg MIP, is het hoofdpaneel waar o.a. de primaire vluchtinfo wordt weergegeven. Het paneel bevindt zich onder de glareshield aan de voorzijde van de cockpit voor de piloten.

Onderdelen Main Instrument Panel

Het MIP bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Captain’s panel
  • Center instrument panel
  • First Officer’s panel
  • Glareshield panel
  • Lower panels captain en first officer

Captain’s panel en first officer’s panel

Zowel het captain’s panel als het first officer’s panel bevat een PFD/ND monitor waarmee de piloot zijn belangrijkste vluchtgegevens kan aflezen zoals snelheid, hoogte en koers. (primaire flight display, navigation display) op beide panel aanwezig een:

  • Clock (chronometer)
  • ADFS panel (autopilot / autothrottle indicators)
  • Display select panel

Center instrument panel

Het center instrument panel bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Yaw damper indicator
  • Standby instruments
  • Engine display control panel
  • Flap position indicator
  • Primary engine display (upper eicas monitor)
  • Landing gear lever

Glareshield panel

Het glareshield panel zit aan de bovenzijde van het MIP en is opgebouwd uit 3 delen. Aan beide zijden een glarewing en in het midden het center paneel. Het bevat de volgende panelen en onderdelen:

  • 2x Fire warning and master caution system (in beide glarewings CPT/FO)
  • MCP (mode control panel)
  • 2x EFIS (electronic flight instrument system) aan de CPT/FO zijde

Lower panels

Aan de onderzijde van het captain’s panel en het first officer’s panel bevinden zich de lower panels. Hierop bevinden zich o.a. diverse schakelaars voor het bedienen van ventilatie en het dimmen van de displays en verlichting.

Bouw van mijn MIP

Het MIP is het onderdeel waarmee ik begonnen ben tijdens de start van de bouw van mijn 737 cockpit. Het betreft een zelfbouw MIP waarbij de losse gegraveerde panelen geleverd zijn door Cockpitsimparts. Deze firma uit Wales levert losse panelen en onderdelen voor de cockpitbouwers die zelf hun panelen willen bouwen.

De kunststof panelen van Cockpitsimparts zijn opgebouwd uit 3 lagen:

  • Framepaneel (4,5 mm)
  • Backpanels PVC (3 mm) (t.b.v. inbouwen schakelaars en annunciators)
  • Frontpanels (5 mm)

MIP box

Het volledige paneel heb ik gemonteerd op een langwerpige houten box gemaakt van vuren latten lat en 12 mm MDF panelen. Door het frame van Cockpitsimparts over te tekenen op het 12 mm MDF paneel kunnen de benodigde uitsparingen uitgetekend worden. Verder heb ik 3 uitsparingen gemaakt voor de 3 monitoren die nodig zijn voor de PFD/ND displays en de upper eicas. In de box is ruimte voor de elektronica. Na het monteren van de panelen en de monitoren heb ik de MIP box tijdelijk gemonteerd op een houten frame zodat ik eenvoudig op een goede werkhoogte de elektronica kan installeren en de bedrading kan solderen.

Monitoren

Ik heb hiervoor 2x een VGA 19 inch widescreen LCD monitoren gebruikt voor beide PFD/ND’s. Dit kan elk willekeurig merk zijn, de behuizing van de monitor dient wel verwijderd te worden. Voor het centerpaneel heb ik gebruik gemaakt van een VGA 15 inch 4:3 15″ LCD monitor. Ook hier is de behuizing van de monitor verwijderd om ruimte te sparen. Door dit formaat te gebruiken kan zowel de upper eicas als de standby instruments weergegeven worden met ProSim display. Het is dus ook een budgetvriendelijke keuze t.o.v. losse standby instruments en een 10 inch monitor voor de upper eicas.

Elektronica

Alle schakelaars en led’s worden gemonteerd in de panelen en 1 voor 1 aangesloten op de input/output connections card’s van Opencockpits. Deze aansluitkaarten worden vervolgens met een 40-pins flatcable verbonden met de Opencockpits Mastercards die onder glareshield worden geplaatst. Voor de bedrading naar de schakelaars en led’s heb ik 22 AWG siliconen draad gebruikt. Deze flexibele draad is makkelijk te verwerken en dik genoeg voor deze toepassing. Ik heb de volgende kleurcodering gebruikt om onderscheid te maken tussen de verschillende bedrading:

  • Geel – led’s
  • Zwart – ground
  • Wit – schakelaars
  • Bruin – rotary schakelaars
  • Groen – potmeters

Alle draden zijn gelabeld met krimpkous-labels zodat naderhand altijd achterhaald kan worden waar welke draad op zit aangesloten. Alle losse draadjes zijn zo goed mogelijk gebundeld in groepen zodat ze niet hinderlijk zijn voor de backlighting. De backlighting wordt gerealiseerd door 12V ledstrips te gebruiken die op de achterzijde van de MIP box zijn gemonteerd. Deze zijn vervolgens aangesloten op een 12V led dimmer.

Relaiscard

De backlighting werkt op 12V en is aangesloten via een 12V leddimmer die verbonden is met de potmeters in de lower panels van het MIP. De dimmers zijn niet rechtstreeks aangesloten op een 12V voedingsspanning maar worden geschakeld via een Opencockpits USB relaiscard waarmee via een ProSim gate de 12V voeding in of uitgeschakeld kan worden. Bijvoorbeeld wanneer er geen groundpower aanwezig is in het toestel kun je op deze manier een “cold and dark startup” simuleren.

Glareshield

Het glareshieldpanel wordt aan de bovenkant van het main instrument panel geplaatst en steekt zo’n 31 cm uit aan de voorkant. Aan de zijkanten komen de glarewings. In eerste instantie had ik deze glarewings zelf 3D geprint o.b.v. een ontwerp van 737diysim maar ik was niet tevreden over het resultaat. Bovendien kreeg ik het niet goed passend met mijn MIP. Ik heb uiteindelijk een set glarewings gekocht via GLB flightproducts. Deze passen mooi op mijn MIP panel en kunnen relatief eenvoudig gemonteerd worden. Enige nadeel van deze optie is dat de bijpassende fire warning en master caution system indicators niet heel realistisch zijn qua vorm t.o.v. de echte indicators. Deze zijn namelijk vierkant. Verder zien ze er wel prima uit en zijn van goede kwaliteit. Uiteindelijk heb ik ze in een latere bouwfase alsnog vervangen door vierkante indicators.

MCP en EFIS

Een van de belangrijkste instrumenten in de cockpit zijn de MCP en de EFIS panelen. Voor de MCP en EFIS maak ik dan ook gebruik van een plug&play systeem van CPflight. In eerste instantie heb ik ook een diy EFIS paneel gemaakt. Uiteindelijk heb ik een gebruikte set EFIS panelen van CPflight overgenomen. De look en feel is simpelweg niet te evenaren met 3D print.

Selecteer taal

737simcockpit

Deze website gaat over de bouw van een Boeing 737NG cockpit. Ik ben met dit project begonnen in 2022 toen ik de beschikking kreeg over een mooie hobbyruimte. Tijdens de bouw maak ik diverse foto's die ik als archief en ter lering en vermaak op deze website plaats.

Laatste berichten

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals

Categorieën

  1. 2024.11.27

    CDU-bay
  2. 2024.10.03

    Rudder pedals
december 2024
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031