Begin 2022 ben ik begonnen met dit project om een Boeing 737 cockpit te bouwen. Het doel is om een complete Boeing 737 cockpit te bouwen. Om de kosten enigszins betaalbaar te houden en omdat het simpelweg gewoon leuk is om te doen, wil ik zoveel mogelijk de onderdelen voor de cockpit zelf maken. Hiervoor heb ik een aantal specifieke tools aangeschaft zoals bijvoorbeeld een 3D printer.
Ik ga het wiel niet opnieuw uitvinden en maak gebruik van de beschikbare informatie die er al over de bouw van een 737 simulator te vinden is op het internet. Vermoedelijk is de 737 cockpit de meest nagebouwde cockpit en er is dan ook veel informatie over te vinden. Een belangrijke inspiratiebron voor mijn cockpit is het project van Karl Clarke van 737diysim. Deze technisch zeer vaardige Engelsman heeft een volledige 737 cockpit zelf gebouwd en heeft hiervan al zijn (3D) CAD tekeningen en ontwerpen aangeboden op zijn eigen website. Deels gratis en deels tegen een vergoeding. Verder zijn er nog een groot aantal cockpitbouwers die hun ervaringen met het bouwen van een 737 cockpit delen op hun persoonlijke website.
Zelfbouw vs plug&play vs OEM
In eerste instantie was het plan om zo goed als alle onderdelen zelf te maken. Maar hier ben ik gedurende de bouw toch wat op terug gekomen. Dit heeft met name te maken met de (beperkte) tijd die ik hiervoor beschikbaar heb, maar ook zeker met de het gewenste afwerkingsniveau wat ik voor ogen heb.
Een belangrijk onderdeel van de cockpit zijn de vele panelen waar de schakelaars en annunciators op gemonteerd worden. Je kunt deze panelen compleet met electronica en ledjes (plug&play) kopen. (Dure optie) Of je koopt de panelen los en voorziet ze zelf van de juiste schakelaars en ledjes en bedrading. Een andere optie is om de panelen ook zelf te maken met bijvoorbeeld een 3D printer of van plexiglas. Ik heb overwogen om de panelen zelf te maken van plexiglas en de tekst te graveren met een K40 laserprinter. Dit is echter wel een redelijke investering, kost ook veel tijd en de vraag is of ik hiermee het gewenste afwerkingsniveau haal. Ik heb dus gekozen om de panelen los te kopen en zelf te voorzien van de benodigde elektronica en bedrading.
Behalve de panelen bevat een cockpit ook vele andere onderdelen die je tegenwoordig goed zelf kunt maken met bijvoorbeeld een 3D printer. Denk aan hendeltjes, knoppen etc.
Het eerst deelproject waar ik mee ben gestart is het bouwen van het Main Instrument Panel (MIP).
Cockpitsimparts
De eerste onderdelen die ik voor mijn cockpit bestelde waren de MIP panelen van Cockpitsimparts. Vanwege de lange levertijd van 4-6 maanden destijds besloot ik om meteen een complete set pedestal panelen mee te bestellen. In de tussentijd kon ik nadenken welke interfacekaarten en software ik ging gebruiken voor de communicatie met de flightsimulator pc.
Interface
Als interface, de hardware-koppeling tussen de fysieke electronica in de cockpit en de software op de flightsim PC, maak ik grotendeels gebruik van het systeem van Opencockpits.
Software
Om een volledige 737 simcockpit softwarematig aan te kunnen sturen met een flightsimulatorpakket zijn minimaal de volgende onderdelen nodig:
- Drivers voor hardware
- Logica (simulatie cockpit systemen)
- Pop-up screens voor MIP, CDU’s etc.
- Boeing 737 flightmodel
Een pakket wat bovenstaande onderdelen allemaal bevat is ProSim737. Dit is een softwarepakket gemaakt voor home-cockpitbouwers en voor de professionele gebruikers. Het is een complete cockpit-suite die onafhankelijk van de flightsimulator software op de pc draait en tevens over een netwerk van meerdere pc’s gebruikt kan worden. Het pakket bestaat uit verschillende modules.
Een andere mogelijkheid die door cockpitbouwers en flightsimmers gebruikt wordt is het 737 pakket van PMDG. Dit pakket bevat een realistisch flightmodel maar is niet specifiek bedoeld voor het gebruik ik een externe cockpit. Deze zou dan (deels) kunnen worden aangestuurd met diverse losse programma’s en drivers. Dit is een relatief ingewikkelde oplossing en de mogelijkheden zijn wat beperkter voor een volledige cockpit. Ik maak in mijn cockpit dan ook gebruik van ProSim737.